Meseterápia

A meseterápiáról

A mesével való munkám alapja a Boldizsár Ildikó által kidolgozott Metamorphoses ® Meseterápiás Módszertan, melynek alaptétele, hogy „nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja” /id.:Boldizsár Ildikó/

A mesék minden bölcsességet tartalmaznak, amire szükségünk lehet az élethelyzeti nehézségek során. Nem véletlenül tartották olyan nagy becsben az emberi közösségek már évszázadok óta. Miért muszáj, hogy a mesék tovább éljenek? Mert létfontosságú tapasztalatokhoz juttatnak minket, ha hajlandóak vagyunk értük, „alászállni a mélybe”, vagy „megmászni az üveghegyet”.
A mese megmutatja, hogy a rossz jóra fordítható és a káoszból hogyan lehet végül REND, ahol végül mindig minden és mindenki a helyére kerül és a saját, igazi alakjában létezik. A mesék összekapcsolnak a minket körülvevő világgal - a láthatóval és a láthatatlannal, a hallhatóval és a halhatatlannal, a megfoghatóval és a megfoghatatlannal. Összekapcsolnak bennünket saját jobbik önmagunkkal, egésszé, egészségessé tesznek.

Az egyéni önismereti munka során a kliens egy mesét hoz a közös munkára, ami valamiért fontos számára. Hőse szimpatikus, vonzó, vagy éppen nagyon ellenszenves számára. Közösen vizsgáljuk meg közelebbről a meséjét, annak szereplőit, eseményeit, konfliktusát és összekapcsoljuk a saját életével, élethelyzetével. Ekkor derül ki, hogy az adott mese (vagy mesehős) miért különösen fontos számára, milyen tanítást hordoz az életére, vagy éppen az aktuális élethelyzetére vonatkozóan.
Az is lehet, hogy ezt a mesét először közösen kell megkeresnünk – a kliens élethelyzetéhez, nehézségeihez illesztve – és utána tudjuk elkezdeni közös utunkat a kiválasztott mese helyszíneit együtt bejárva.

A tematikus csoportokban zajló munka során népi mesekincset dolgozunk fel, olyan meséket kiválogatva, amelyek az adott problémához, élethelyzethez, életfordulóhoz, krízishez útmutatást adnak. Vezetőnk a Mese és az ő évszázados szellemi bölcsessége. Azon dolgozunk, hogy a mese megmutathassa nekünk az utat a káosztól a rend felé; megmutathassa, hogy ami rosszul működik az megváltoztatható és segít nekünk a körülöttünk lévő világhoz más módon kapcsolódni.

Nyitott mese-estünkön a célunk, hogy a mesehallgatás lehetőségét újra visszaadhassuk a felnőtteknek. Engedjük, hogy a mese soha, vagy rég nem látott tájak felé kalauzoljon minket, felfrissíthesse képzeletünket, felébressze érzékelésünket a világra, segíthessen visszakapni szárnyainkat és elvarázsolhasson.

Úton vagyunk mindannyian. S aki úton van, tapasztalatokat szerez. A mesék hőseitől pedig megtanuljuk ezeket a tapasztalatokat önmagunk jobbítására fordítani.

XS kevesebb mint 768px – mobilok
SM 768px and up – tabletek
MD 992px and up – közepes kijelzők
LG 1200px and up – asztali