Varázsmagok

“VARÁZSMAGOK” Metamorphoses Meseterápiás Módszeren® alapuló, 5 alkalmas mentálhigiénés csoport, önismereti és prevenciós céllal segítő foglakozásúaknak

Kinek ajánljuk?

A programot olyan intézmények, munkahelyek, szervezetek számára ajánljuk, ahol egészségügyi, pedagógiai, lelki gondozói, szociális segítői, mentálhigiénés, gyógyító tevékenység folyik, vagyis a segítői munkát hivatásszerűen végzik a szakemberek.

A program célja

A segítői hivatást végző személyek, közösségek lelki egészség megőrzésének támogatása, a hivatásszemélyiség tudatosabbá válása, az önismeret elősegítése, a kiégés megelőzése.
Sokan foglalkoznak a segítő hivatás választásának motivációjával, nehézségeivel, buktatóival, kihívásaival. Számos irodalmat olvashatunk a „burn out”-ról, a szakemberek fokozott sérülékenységéről, az elvárt segítő szerepnek való megfelelés akadályairól, lehetetlenségéről.  Programunk alapvetése szerint a segítő, a segítő kapcsolat során az egész személyiségével jelen van, nem „csupán” szakmai tudásával – így nincs is két egyforma találkozás. A hatékony segítés, emellett a kiégés megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a segítő személy mentálhigiénés egyensúlyának megőrzése.

Alkalmazott módszertan

A Gombolyító Terápiás Műhely szakemberei a Metamorphoses Meseterápiás Módszeren ® alapuló, művészetterápiás eszközökkel kombinált komplex módszertannal dolgoznak.

Milyen témákat érintünk?

A közös munka során fókuszba kerül a segítő és a segített kapcsolata (felelősség, motiváció, kompetenciahatárok); erőforrások megtalálása és mozgósítása; kiégés, céltévesztés, motivációhiányos állapot; segítői attitűdök; a hivatásszemélyiség tükre, a segítővé válás folyamatának nehézségei és hozadékai.

Hogyan dolgozunk?

A program résztvevői általunk választott mesékkel, a mesében szereplő segítő alakjával dolgoznak a folyamatban.  A közös munka során elsősorban a mesékben kódolt ősi, univerzális tudásra építünk, ami a történetekben a segítésről, mint helyzetről megőrződött többek között arról, ki a valódi segítő, miben és hogyan segítenek a mesei segítők, milyen lehet a segítő és segített kapcsolata. A működéshez szükséges erőforrásokat keltjük életre a mesei képek segítségével, valamint építünk a mesével való munka, a mesehallgatás összerendező erejére. Emellett minden mese, minden emberben mélyen szubjektív, és egyedi mintázatot mozgósít, ezért a csoport minden tagja egyedi „találkozást” élhet át saját mesei segítőjével és önmaga hivatásszemélyiségével. A folyamat egésze segíti az elakadások tisztázását, a kérdések feltevését, a „rendeződést” segítő hivatásunkban. A feldolgozást művészetterápiás és élményterápiás folyamatokkal segítjük.

Ajánlott csoportlétszám

 

Minimum 5, maximum 20 fő

Idői keretek:

5 alkalomból álló sorozat
2 óra/ alkalom
havi 1 alkalom

Csoportvezetők:

Alföldi Linda – klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus, képzőművészet terapeuta, Metamorphoses ®meseterapeuta

Holcsik Erzsébet – klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus, gyásztanácsadó, Metamorphoses ® meseterapeuta

Standovár Ágnes – pszichoterapeuta, klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus, Metamorphoses ®meseterapeuta

A csoport kettős szakmai vezetéssel zajlik.

Díjazás:

Kérje személyes ajánlatunkat!